luni, 18 februarie 2013

Căldură

                      Mare , mon cher ! Expresia îi aparţine lui I.L.Caragiale şi este folosită de personajele shiţelor sale pentru a umple de umor situaţiile ridicole în care se găsesc oamenii uneori . Şi pentru a le crea motivul să mai comande o bere .
                      Dar ce te faci când te găseşti la ghişeul unei bănci , întro agenţie de cartier ? Cum rezolvi cu berea ? Despre bănci avem cu toţii doar cuvinte de laudă . Nu am nici cea mai mică îndoială . Facturile sunt glume proaste pentru toată lumea . Plata acestora se transformă , pentru marea majoritate dintre noi , în momente cu adevărat jenante . Asta ca să nu folosesc expresii care nu-mi fac cinste . Ştiţi şi voi ce se petrece în spaţiile mici şi înghesuite ale agenţiilor bancare(doar chiria este mare , nu?)sâmbata dimineaţă când foarte multe persoane se hotărăsc să-şi plătească facturile .
                       Treaba asta cu plata facturilor la bănci este o sursă bună de venit pentru cei ce le încasează . Pe noi nu ne interesează că emitenţii ,,notelor de plată"plătesc comisioane pentru încasarea lor (las' că au de unde!). Pe ei nu îi interesează în ce condiţii stăm la coadă să ne achităm datoriile. Aha ! Care va să zică aşa stau lucrurile !
                       Când te roagă cineva să îi plăeşti o factură deja ,,te iau transpiraţiile" ! Vremea este încă rece . Ieşi din casă înfofolit .Să nu cumva să răceşti . Ajungi la bancă . Ţi se face rău de la căldură imediat ce intri în agenţie . Spaţiul este de aproximativ douăzeci de metri pătraţi . Mai repede ca tine , dar cu facturi asemănătoare în mâini , au ajuns deja şase persoane . Cald . Unii au mai multe . Şi ale vecinilor . Probabil . Aer înabuşit . Instalatia de aer condiţionat te priveşte tristă din tavan . Ai noroc ! Oamenii transpiraţi nu miros toţi la fel ! Şi nici nu s-au spălat toţi în acelşi timp . După şase minute prima persoană pleacăde la ghişeu . Ups ! Când iese mai intră două ! Te simţi deja mai bine ! Nu mai eşti ultimul ! A mai vazut cineva vreodată o instalaţie de aer condiţionat să funcţioneze iarna ? Întro bancă ? Nu cred ! Sunt vremuri grele , de criză . Băncile trebuie să îşi reducă şi ele costurile de funcţionare , nu? Altfel ce se întâmplă cu profitul lor? O doamne ! Vă gandiţi prin ce trec ?
 Pe perete un ceas a stat . Strategic , te gândeşti ! Să nu îţi sară muştarul pentru sauna gratuită oferită de bancă ! Nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită . Cum ? N-aţi ştiut asta ? Hmmm.....Unde-i berea aia ?
                   Eu îmi plătesc toate facturile prin internet banking . Chiar şi impozitele . Mare domn a fost (sau mai este?) cel care a inventat chestia asta . Mi se luminează mintea . Acum ştiu de ce nu sunt aşa , ca tras printrun inel : îmi lipseşte sauna lunară de la bancă !
                   - Băiete ! O bere , te rog !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu