vineri, 8 februarie 2013

Primarul

                      Din Cluj ne crede pe toti tampiti . El , care a fost prim-ministru (n-ar mai fi fost !) , stie cu siguranta despre ce este vorba cand guvernul hotaraste indexarea impozitelor si a taxelor locale .
Conform articolului 292 din Codul fiscal , la fiecare trei ani guvernul adopta o hotarare de guvern prin care stabileste nivelul indexarii tinand cont de evolutia ratei inflatiei de la ultima indexare . Vorbim de aplicarea unei legi deja existente . Toate legile in vigoare trebuiesc respectate . Asa-i , domnu' profesor de drept constitutional ?
                       Primarul nostru iese public si condamna guvernul pentru ,,jecmanirea clujenilor'' . Ale caror impozite au fost indexate , chiar daca s-a opus , cu onor , Consiliul Local . Fiind primul gospodar al urbei , ma asteptam sa aud solutii noi la problemele  clujenilor . Daca sunt bani mai multi , solutiile pot fi diverse . Avem proiecte importante in fata noastra : capitala a tineretului , capitala culturala europeana . Strica niste bani ?
                      Haideti sa vorbim despre cat ne costa aceasta indexare : marea majoritate a clujenilor locuiesc la bloc si , dupa opinia mea , impozitul mediu pe apartament este de 100 de lei . Indexarea cu 16% inseamna 16 lei . Este mult ? Este acceptabil ?
                     Domnule primar , de ce nu le spuneti clujenilor , in acelasi discurs , despre cheltuielile pe care le face primaria cu subventionarea gigacaloriei ? Sau cu plata abonamentelor gratuite ,  pe transportul public de persoane , ale pensionarilor ?  Sau cu plata serviciilor publice de salubritate ? Sau intretinerea parcurilor ? Sau iluminatul public ? Toate acestea se intorc cetatenilor orasului . Din banii cetatenilor . Este prea mult sa platesti contravaloarea unui pachet de tigari anual pentru binele urbei ? O parte importanta dintre cetatenii clujeni primesc inzecit valoarea impozitelor platite .Dar nu toti , desi impozite si taxe platim cu totii . Oare nu ar fi potrivit sa faceti o dezbatere publica despre modul cum subventionati anumite regii ?
                    Domnule primar , unde era grija dumneavoastra fata de banii oamenilor cand a-ti marit tva-ul de la 19 la 24% ? Spunetile pensionarilor din Cluj ce impact a avut aceasta masura asupra veniturilor dumnealor ! Cum ati vazut problema cand ati taiat salariile bugetarilor cu 25% ? Dar cand ati aplicat , cu rea vointa , 5.5% contributie la asigurarile de sanatate pe intreaga pensie ? Dumneavostra mai aveti tupeul sa faceti pe ,,mironosita ''?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu