joi, 7 martie 2013

Ursus

                              Fabrica de bere este demolată zilele acestea . Un simbol al Clujului a căzut pradă globalizării . Şi hoţiei .
                              Înfiinţată în 1878 în Mănăştur , fabrica de bere din Cluj avea să-şi găsească sfârşitul în 2010 , pe fondul scăderii vânzărilor pe piaţa berii din România .  SAB Miller este o mare companie internaţională , originară din Africa de Sud , fondată în 1895 . Este al doilea mare producător de bere din lume . Şi cioclul fabricii din Cluj . Nu poţi să nu te întrebi : cum dracu au ajuns unii din Africa de Sud să comande la Cluj ? Ei bine , cum-necum , au comandat deja !
                              Şi aşa unul din brandurile oraşului nostru a dispărut . Evenimentele şi persoanele care au dus la acest deznodământ sunt fără număr . De la administraţia locală care nu a fost deloc inspirată să menţină în Cluj sediul social al nou înfiinţatei URSUS BREWERIES şi deci să încaseze impozite şi taxe la bugetul local , până la muncitorii care au furat tot ce le-a stat la îndemână . De la bere (evident) până la carburanţi . De la produse de curăţenie până la componente de tot felul . La douăzeci de ani de la revoluţie ei încă mai acţionau conform dictonului din epoca de aur : ,,fiecare trăieşte de unde munceşte ! " . Bineînţeles că toţi considerau că este de unde . Până întro zi . Pe fondul crizei , patronii au început să fie mai atenţi cu cheltuielile .
                             Datorită capacităţii mici de producţie , a costurilor ridicate de menţinere în producţie şi nu în ultimul rând , a numărului mic de muncitori , când a trebuit restructurată activitatea , opţiunea a fost unică : fabrica din Cluj ! Ce contează un brand al unui oraş pentru un colos mondial al berii ? Păi tocmai , că nu contează ! Şi uite aşa , în Cluj bem bere Ursus făcută la Buzău ! Foştii angajaţi nu cred nici azi că , de-a lungul anilor , au pus şi ei umărul la închiderea fabricii . Dacă vreunul dintre ei citeşte aceste rânduri , precis o să mă pomenească de bine la biserică ! În mod curios , în ultima perioadă , costul de producţie al unei beri la Cluj era mai mare decât al unei beri la Buzău ! Aşadar ...
                              Îmi pare rău . Ştiu că este un subiect sensibil . Dar ori de câte ori citesc în presă câte ceva despre Ursus , acestea sunt gândurile mele . Acum le ştiţi şi voi .

2 comentarii: