marți, 25 martie 2014

Lincoln

                    Președintele este foarte bine întruchipat de Daniel Day-Levis în Lincoln, filmul, marca Steven Spielberg pe care l-am vizionat în premieră duminică seara, la HBO.

 
 
                        Cu 2 premii și 10 nominalizări la Oscar, un premiu și 6 nominalizări la Globul de Aur, 1 premiu și 9 nominalizări Bafta, pelicula redă cu mare măiestrie perioada tulbure a sfârșitului Războiului Civil American din anii 1861-1865, care s-a încheiat cu o dublă victorie pentru președintele Abraham Lincoln: Victoria Nordului asupra Sudului și abolirea sclaviei prin înscrierea în constituție a celui de-al 13-lea amendament!
                      Un film fascinant, care ne arată cum se trag sforile la nivelul politic cel mai înalt chiar și pe timp de război, atunci când erau mii de victime zilnic de ambele părți. Maestrul Spielberg a reușit într-un mod absolut elegant să ne pună o întrebare nerostită: oare scopul scuză mijloacele? Este o pagină din istoria democrației, care ne spune răspicat că unul dintre drepturile fundamentale a mai multor milioane de oameni, dreptul la libertate, a fost câștigat cu matrapazlâcuri politice, cu abilitatea de a profita de dorințe mărunte, cum ar fi acelea a unor politicieni de a ocupa anumite funcții, pentru propria bunăstare. La puțin timp după această victorie răsunătoare, A. Lincoln a fost asasinat și mai multe voci au spus că acest fapt a fost o răsplată pentru abolirea sclaviei, fără a se dovedi dincolo de orice îndoială.
 
 
 
                          Sursă foto.
                     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu