vineri, 30 mai 2014

Bastionul

Croitorilor sau Bastionul Bethlen din Cluj Napoca este unul dintre turnurile de apărare ale vechii cetăţi medievale a Clujului şi singurul (cred) care s-a păstrat până în zilele noastre. Numele său are originea fie în numele breslei care se ocupa de întreţinerea lui ( breasla croitorilor), fie face referire directă la principele Transilvaniei, Gabriel Bethlen, care a coordonat reconstrucţia lui între anii 1627-1629, turnul fiind adus la forma pe care o putem vedea astăzi. Într-un desen din secolul XIX putem vedea Bastionul cam aşa:



De asemenea, axistă o fotografie din anul 1890:

Bastionul este menţionat în anul 1475 şi reprezintă un turn de apărare situat în colţul de Sud-Est al cetăţii Clujului. Pe parcursul existenţei sale a suferit mai multe distrugeri şi reconstrucţii, fie din cauza unor fenomene naturale (pe timpul unei furtuni din 1626, un trăznet a aprins praful de puşcă depozitat în bastion, explozia fiind devastatoare), fie din cauza luptelor pe timpul cărora a fost folosit ca sistem de apărare ( de exemplu, în primul deceniu al secolului al XVIII-lea, pe timpul răscoalei antihabsburgice conduse de Francisc Rakoczi II, a suferit stricăciuni importante, reparaţiile fiind făcute de armata austriacă între 11709-1718).
Mai aproape de zilele noastre, Bastionul a fost restaurat în anul 1924, apoi în 1959 şi 1970. Între 2007-2009 a avut loc ultimele lucrări, în prezent găzduind un Centru de Cultură Urbană ( cafenea literară la subsol, sală de conferinţe şi spaţii de expoziţii)
Prezentarea fiind încheiată, urmează o serie de fotografii făcute cu prilejul schimbării gărzii care a avut loc duminică, la ora 18.00 în cadrul evenimentului ZILELE CLUJULUI.


Zidul de apărare este atent suprvegheat



aşa cum este de bine păzită intrarea în turnul de apărare


În interior, totul este liniştit. Expoziţii de pictură



Afară, pe zid, căldură mare


opinia îmi aparţine, străjerii nu se plâng


La ora stabilită, garda nouă se prezintă pentru schimbare


După drumul lung străbătut în soarele arzător, o domniţă le oferă ...apă rece


Posturile se schimbă, mai întâi sus pe zid


mai apoi la intrarea în Bastion


La ordinul comandantului gărzii


străjerii obosiţi se îndreaptă spre tabără, pentru o binemeritată odihnă


Cam atât pentru azi. Mi-a făcut mare plăcere să vă prezint un crâmpei din istoria Oraşului Comoară Cluj Napoca!

O parte din informaţii le-am luat de aici şi de aici.






















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu