sâmbătă, 10 mai 2014

Victimă

                          Sigură, pentru nemernicii fără căpătâi, eşti dacă, din motive greu de înţeles pentru mine, mergi pe stradă cu un lanţ de aur pe care sunt agăţate două medalioane, tot din aur, peste îmbrăcăminte. De ce ai face asta? Habar n-am! Marţi, 6 mai, în cartierul Mănăştur, în zona Pieţei Flora, o bătrânică a fost tâlhărită, pe stradă, de un gunoi uman care, cu gluga trasă pe cap, i-a smuls medalioanele de la gât şi a rupt-o la fugă. Doamna locuieşte cu mine în bloc, era extrem de tulburată, supărată, emoţionată. Deşi era însoţită de o altă vecină de o vârstă similară, nu au putut schiţa nici un gest de apărare....ambele au telefoane mobile, dar nu sunat la poliţie după tâlhărie. Au considerat că oricum nu mai este nimic de făcut. Oare?
                          Această situaţie mizerabilă s-a petrecut în oraşul al cărui primar este fix domnul care pe când era prim-ministru a avut multă, dar multă treabă cu angajaţii plătiţi de la bugetul de stat, deci şi cu poliţiştii. Mai mult, i-a numit cu un mare tupeu, posesori de pensii nesimţite pe foştii poliţişti, cu alte cuvinte, nesimţiţi şi ei, cei care au fost şi prin analogie şi cei care sunt acum, nu? Oare toată acea luptă pentru învrăjbirea românilor cu ei înşişi nu poate face parte din motivele, cu bătaie extrem de lungă, pentru care asemenea tâlhari prind curaj? Precizez că nu sunt tâmpit să cred (afirrm) că domnul primar este vinovat pentru actul de tâlhărie, ci persoana care a jumulit efectiv bijuteriile femeii, ziua în amiaza mare. Ba chiar şi victima are o parte însemnată de vină....dar mno, cine sunt eu să arăt cu degetul?
                           Ceea ce doresc să scot în evidenţă este faptul că lipsa de educaţie, şcolară şi civică, în concordanţă strânsă cu lipsa unui plan viabil prin care cei plătiţi să asigure ordinea pe străzile din ce în ce mai nesigure să poată face tot ce este necesar pentru a restabili o minimă siguranţă a cetăţeanului au ca rezultat o creştere a numărului de infracţiuni. Da, sună a limbaj de lemn, dar lucrurile merg întro direcţie greşită. Tot felul de ciudaţi, cu glugi pe cap şi tunsori de te trec fiorii,  consumă şi vând droguri în zona străzii Gârbău, din acelaşi fain cartier menţionat mai sus. Da, aţi ghicit, întro zonă apropiată de locul faptei despre care am scris mai sus.Reacţia oamenilor? Nimeni nu vede şi nu face nimic dintr-un motiv simplu: sentimentul de nesiguranţă care se aşterne, încet, încet peste România. Lipsa de încredere în aparatul poliţienesc şi sistemul judecătoresc îşi spune cuvântul, chiar dacă nimeni nu-l rosteşte şi pe acest fond, ciudaţii prind curaj! Ca într-un film de proastă calitate, în tot acest timp, domnul ministru care conduce ministerul din care face parte şi poliţia română are probleme serioase de rezolvat: aduce modificări la regulamentele de acordare a onorurilor militare către mai marii invitaţi la tot felul de ceremonialuri oficiale!
                            Întrebare: oare ţara arde şi baba se piaptănă?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu